fredag 15 april 2011

Är det någon som har numret till baltikum?

Nörden i oss har idag fått fritt spelrum. Vi befinner oss i Wellington, vilket är mastodontfilmsregissören Peter Jacksons bas för sitt filmskapande. Weta workshop är det företag som ligger bakom specialeffekterna i filmer som Avatar, Sagan om Ringen, District 9 och Steven Spielbergs kommande filmatisering av Tintin. Dom har sin studio och verkstad en liten bit utanför stan, och det var givet att försöka ta sig dit.  

Den lilla promenad som på GoogleEarth inte såg ut att ta mer än en kvart var lite längre än beräknat. Men efter en och en halv timmes promenad i ösregn tog vi oss tillslut fram till Weta workshops lokaler.
Mycket riktigt vallfärdar nördar från hela världen hit i hopp om att få en glimt av storproduktionerna, så hörnet av byggnaden var uppbyggt till ett litet museum. Vi fick se rekvisita från både Sagan om Ringen-filmerna och District 9 samt små orginalmodeller från Braindead.
Det är otroligt mycket hysch hysch kring inspelningarna, men vi lyckades komma därifrån med lite insider information.
På vägen tillbaka till stan smög vi och kikade in i ett stort garage där dom arbetade på scenografin till prequelfilmen The Hobbit. Med lite fantasi glimtade vi vad som kan komma att föreställa (Spoileralert) ett träd.

Så om ni julen 2012 ser filmen på bio och anar ett träd (eller en större samling pinnar, vilket det precis lika gärna kan ha varit) så tänk på oss. Vi såg det först.

Men Wellington, med eller utan stora samlingar av pinnar, kan inte mäta sig med vår vecka i Queenstown. Det globala hjärtat av adrenalinkickar.
Kanske kan man säga att staden är för adrenalinknarkare vad Amsterdam är för heroinister. Oändlig tillgång och den ena upplevelsen sjukare än den andra. Överallt aviseras det om allt från bungyjump till helikopterflygning och dödsfarliga motorbåtsturer. August tog priset i mod och tatuerade in en fiskargubbe på högerarmen. Det har pratats något jävulskt om den tatueringen så jag tror både Ville och jag var lika glada som August att ha den gjord till slut.

Vi gjorde alla tre den ultimata Bucket List avcheckningen. Bungyjump.
Och förmodligen var det väll det konstigaste jag har varit med om i hela mitt liv. Dödsångesten brottas med adrenalinet och skapar en blandning av magont och lyckorus. Viljorna slåss om man vill krypa ihop i en hög eller springa ut och befrukta någon, vem som helst, bara fira att man lever. Det var enastående, och har man chansen att pröva på det bör man ta den. 

Men även andra delar av kroppen balsameras i Queenstown. Förutom bländande vyer och höga berg, kan man stimulera kalori-konnäsören i sig genom att äta en Fergburger. 250gram av den största och godaste hamburgaren på jorden. Glutenfri, och med en aioli som måste innehålla någon form av ängla-lubrikation.

Jag älskar min syster Helena, men jag skulle gladeligen sälja henne till trafficking för att en gång till få äta en Fergburger.


Allt Gott
Carl-Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar